“9 Temmuz 2014 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlayan Katılım 50 ve Katılım Model Portföy Endeksleri’ne ait yaklaşık 3 aylık gerçekleşme sonuçlarını aldığımız bugünlerde performans değerlerini paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”

“2011 yılından beri yayınlanan Katılım 30 Endeksi’ne ilave edilen Katılım 50 Endeksi ve Katılım Model Portföy Endeksi lansmanı 15 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirilmişti. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Katılım Endeksleri’ne yeni endeksler ekleyerek bir aile olduk” diye sözlerine başlayan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Katılım Endekslerinin performanslarından duydukları memnuniyeti ifade etti.

Katılım Endeksleri’ne Albaraka Türk, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans katılım bankaları sponsor olup, endeks danışmanlığını Bizim Menkul Değerler yürütürken Borsa İstanbul tarafından da hesaplanmaktadır.

Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun olan Katılım Endeksleri’nin içerisinde Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri bulunurken; diğer endekslere benzer şekilde halka açık piyasa değerleri esas alınarak endekslerde yer alacak şirketler belirlenmektedir. Endekslerin hesaplanmasında; Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun faaliyet gösteren şirketler, bazı finansal ve mali oranları dikkate alınarak hazırlanmaktadır.

“Sermaye piyasalarının gelişmesinde endekslerin ve endeksler üzerine inşa edilen yatırım ürünlerinin önemine inanıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Osman Akyüz, Katılım Endeksleri’nin son 3 aylık performanslarını incelendiklerinde elde ettikleri başarıdan memnun olduklarını belirtti.

“9 Temmuz 2014 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlayan Katılım 50 ve Katılım Model Portföy Endeksleri’ne ait yaklaşık 3 aylık gerçekleşme sonuçlarını aldığımız bugünlerde performans değerlerini paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”

“Sizlerle daha önce paylaşmış olduğumuz simülasyon sonuçları ile uyumlu olarak 3 aylık (yaklaşık) performans sonuçlarının da beklentilerimiz dahilinde başarılı olduğunu görmekteyiz. Bist endekslerinin negatif eğilimli geçtiği 3 aylık dönemde (Bist100 -8,20%, Bist Sınai -6,27%) Katılım 30 ve Katılım 50 Endeksleri daha düşük negatif performans sergilerken (KATLM -6,03%, KAT50 -5,59%) Katılım Model Portföy Endeksi düşüşten sınırlı bir şekilde etkilenmiş ve diğer endekslere göre relatif olarak başarılı bir sonuç elde etmiştir (KATMP -2,25%). Bu durum hem Katılım Model Portföy Endeksi’nin “piyasa üstü getiri hedefi” ile uyumluyken hem de düşen piyasada da algoritmanın başarılı olduğunu göstermektedir.”

“Sektörde faizsiz yatırım ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinden oluşan ve aktif yönetilerek piyasa üstünde getiri hedefleyen ürün ihtiyacı üzerine oluşturulan Katılım Model Portföy Endeksi, bu anlamda sektördeki bir açığı da kapatmaktadır. Katılım Model Portföy Borsa Yatırım Fonu ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte olup yakın bir tarihte ürün halka arz aşamasına gelecektir.” diyerek yeni ürünlerin de çıkartılacağı yönünde bilgi veren Osman Akyüz, Katılım 30 endeksi borsa yatırım fonunun (KTLME.IS) daha çok piyasa profesyonellerine hitap eden bir yatırım ürünü olarak piyasa şartlarında alım-satıma konu edilebilmesinin mümkün olduğunu, halka arz edilecek Model Portföy Borsa Yatırım Fonunun ise sürekli olarak biriktirilebilecek, 15 günlük sürelerde kendisini piyasa göstergelerine göre daha ucuz senetlerle revize ettiği için alım-satım yapılmadan da endekslerden daha iyi bir getiri potansiyeli içerdiğini belirtti.

Temmuz ayının başından itibaren Borsa İstanbul’da KAT50, KATLM ve KATMP kodları ile işlem görmeye başlayan Endekslerin, Endeks Danışmanlığı’nı Katılım Bankaları Birliği desteği ile Bizim Menkul Değerler yapıyor.

Katılım 50 Endeksi, Katılım 30 Endeksi ve Katılım Model Portföy Endeksi ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.katilimendeksi.org adresinden ulaşılabilir.